Angajarea și dezangajarea Americii la Marea Neagră

Am scris un editorial pentru Contributors pe marginea dezbaterilor recente despre o presupusă dezangajare a Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Editorialul argumentează că înainte de a discuta dacă sau nu America se dezangajează din regiunea Mării Negre, avem nevoie de o clarificare conceptuală a noțiunii de „dezangajare”. Ce înțelegem prin dezangajare și are ar […]

Am scris un editorial pentru Contributors pe marginea dezbaterilor recente despre o presupusă dezangajare a Statelor Unite din regiunea Mării Negre. Editorialul argumentează că înainte de a discuta dacă sau nu America se dezangajează din regiunea Mării Negre, avem nevoie de o clarificare conceptuală a noțiunii de „dezangajare”. Ce înțelegem prin dezangajare și are ar fi implicațiile empirice ale unui asemenea fenomen dacă s-ar întâmpla?

„Așadar, la ce ne referim prin dezangajare? Și, mult mai important, în special pentru orice analist care își merită salariul, care ar trebui să fie acele manifestări empirice necesare și suficiente pentru a putea constata, cu un grad variabil de certitudine, că Statele Unite se dezangajează? Care sunt elementele necesare și suficiente pentru a putea spune că da, nu ne mai putem baza pe angajamentul American în regiune?

Dacă dezangajarea ar fi o persoană, cum l-am putea identifica? Să spunem că ne-am aștepta ca Domnul Dezangajare să intre în orice moment pe ușa casei, cum ne-am da seama dacă este sau nu persoana pe care o așteptăm? Care îi sunt trăsăturile feței, care îi este vestimentația, cum ar trebui să se comporte? În lipsa unei clarificări conceptuale de acest tip, este aproape imposibil să avem o dezbatere sau o analiză de substanță cu privire la o ipotetică dezangajare, indiferent dacă ea ar avea loc în prezent sau într-un viitor nedefinit.

Înainte de a vorbi despre dezangajare și cu siguranță înainte de a emite verdicte despre prezența sau absența dezangajării trebuie să avem foarte clar care îi sunt elementele constitutive. Ori comentariile publice și ideile care circulă prin subteranele politicii românești nu par să ofere prea multă atenție definirii și operaționalizării conceptului cheie în ceea ce privește dezangajarea. Pe de o parte, este de înțeles absența coerenței conceptuale, pentru că vorbim de idei și narațiuni mai degrabă populare, asupra cărora autoarele și autorii nu petrec foarte mult timp de reflecție. Dar de aceea avem analiști de politică externă, tocmai pentru a interveni și a oferi claritate conceptuală și o structură intelectuală ideilor pe care le avem.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *